2018 Yılında Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Birçok kişinin merak ettiği “Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?” sorusunu 2018 yılı için yanıtlamaya çalışacağız. Instagram gönderilerim takipçilerimde gözükmüyor, hikaye sırası neye göre belirleniyor, ya da hikayemi izleyenlerin neden en üstünde aynı kişi gözüküyor gibi birçok merak edilen sorunun cevabı Instagram algoritmasında saklı.

Özellikle ticari sayfalar için 2017 sonunda Instagram’ın algoritma güncellemesi nedeniyle, gönderilerin gösterimi ve buna bağlı olarak da beğeni, yorum gibi etkileşimi düşmüştü. Daha önceleri, takip ettiğimiz kişilerin gönderileri sadece zamana bağlı olarak sıralanırken artık bu şekilde sıralanmıyor.

Peki Instagram gönderilerimiz takipçilerimiz ana sayfasında üst sıralarda gözükmesi için neler yapmamız gerekiyor?

Bu yazımızda algoritmasını kullanarak Instagram’ı kendi silahıyla nasıl vurabiliriz bundan bahsedeceğiz. 🙂

2018 instagram algoritması

2018 Yılında Instagram Algoritması

Şüphesiz ki 2018 yılı itibariyle Instagram paylaşımlarımız takipçilerimiz tarafından önceki yıllara göre çok daha az görünüyor. Geçtiğimiz günlerde Instagram’ın yaptığı güncellemeden sonra yaklaşık olarak takipçilerimizin sadece %10’un gönderilerimizi farkettiğini söyleyebiliriz. Bu hamleyi Instagram kullanılabilirliğini arttırmak için olduğu söylense de sponsorlu gönderileri arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Aynı şekilde Facebook’ta da geçtiğimiz yıllarda bu tarz bir güncelleme yapılarak sayfaların erişimleri düşürülmüş ve sponsorlu reklam gönderilerine yönelmeleri amaçlanmıştı.

Bu durum kişisel hesaplarda arkadaşları ve ailesinden olan kişilerin fotoğraflarını paylaştığını görememekten ibaret olsada, işletme profillerinde yeni kampanyalarını duyuramamak ve müşteri kazanamamak gibi büyük sorunlara yol açıyor. Sadece Instagram üzerinden satış yapan işletmelerin ise en zor durumda olanlar olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi 2018 yılı Instagram Algoritması hakkında neler biliyoruz, onlardan bahsedelim.

Instagram Algoritması Etkileşimi Fazla Olan Gönderileri Ödüllendiriyor

Instagram gönderileri zamana göre sıralanmış şekilde göstermeyi bıraktığından itibaren, sıralama konusunda en büyük paya sahip olanların yorum ve beğeni gibi gönderi etkileşimleri olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar dışında etkileşim konusunda görünmeyen gizli kahramanlar, kaydetme, repost ve gönderilerin DM üzerinden paylaşılması olarak belirtebiliriz.

Instagram gibi düşünürsek, eğer bir gönderi yüzlerce beğeni, yorum ya da izlenme alıyorsa bu gönderi önemlidir ve ben bunu diğer insanların da görmesi için yukarıya çıkarmam gerekir şeklinde düşünebiliriz.

Instagram yeni algoritmasını resmi blogundan duyurduğunda, sıralamanın kişilerin ilgi alanlarına yönelik olarak düzenleneceğini belirtmişti. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz, daha önce gönderilerini sıkca beğendiğimiz bir sayfanın yeni gönderisi yukarıda çıkmaktadır. Ya da beraber birçok fotoğrafımız olan arkadaşımızın beğendiği bir gönderi, yine bizim sayfamızda ya da keşfet bölümünde gözükmektedir.

Instagram bu düzenlemeyi yaparak uygulamada kaliteli zaman geçirmemizi sağlamayı amaçlıyor. Örnek olarak, fenerbahçe taraftarı olduğumuzu düşünelim karşımıza sürekli başka takımlarla alakalı gönderiler çıkarsa bir süre sonra Instagramdan sıkılırız. Fakat Fenerbahçe ile alalı gönderiler çıktığında Instagram’da daha fazla zaman geçiririz.

Bu Durumu Instagram Hikayeleri Kullanarak Avantaja Çevirebiliriz

Instagram hikayeler uygulaması şu an itibariyle 300 milyonu geçen kullanıcıya sahip ve bu sayı neredeyse Snapchat’in iki katı civarındadır. Kısa sürede rakibini ikiye katlayan Instagram hikayeleri kullanarak normal gönderiler ile düşük etkileşim aldığınız hesabınızın bilinirliğini arttırabilirsiniz.

instagram hikaye

Instagram’ın sadece algoritması değil menüleri ve görünüşü de değişti. Bunun sonucunda artık kullanıcılar gönderi akışında gezinmektense takip ettiği kişilerin hikayelelerinde zaman geçiriyor.

Peki Instagram hikayeleri hangi algoritmaya göre diziyor derseniz, yine gönderilerde olduğu gibi etkileşime yönelik bir dizilim söz konusu. Fakat bildiğiniz gibi hikayelerde beğeni gibi bir etkileşim yok, bunun yerine hikayeye cevap verebiliyoruz.

Eğer bir kişi sizin hikayelerinize yanıt veriyorsa veya tekrar izliyorsa, sonrasında paylaşacağınız hikayeler yine takipçinizde ön sırada yer alıyor.

Hikaye etkileşimini arttırmak için bir diğer yol ise anket seçeneğidir. Takipçilerinizin ilgisini çeken ve katılacaklarını düşündüğünüz anketlerle hikayelerinizin etkileşimini arttırabilmektesiniz. Son olarak hikayenize link eklemek avantajınıza olacaktır, bu sayede takipçiniz hikayenizden çıkmadan sizin bağlantınıza tıklayarak dakikalarca zaman geçirebilmektedir.

Instakip olarak bu durumu nasıl kontrol edip yarar sağlayabiliriz şeklinde düşündüğümüzde aklımıza birkaç fikir geldi. Hikayenizde zaman geçirmeyi arttırmakta önemlidir. Bu nedenle genellikle video paylaşan kişilerin hikayeleri daha ön sırada yer alıyor. Eğer imkanımız varsa takipçilerimizi sıkmayan videolar ile hikayemizde geçirilen süreyi arttırmak avantajımıza olacaktır.

Örnek olarak bir butik sayfanız varsa paylaştığınız bir elbisenin ne kadar olduğunu sorarak doğru fiyatı bilene hediye edebileceğinizi ya da indirim sağlayacağınızı belirtebilirsiniz. Bu şekilde hikayenize etkileşim sağlamış olursunuz. Takipçinizin size DM üzerinden ulaşması sonucunda artık normal gönderileriniz de size DM üzerinden ulaşan takipçinizin akışında gözükür. Bu şekilde Instagram algoritmasını, hikayeler uygulamasını kullanarak avantaja çevirebilmekteyiz.

Takipçilerinizi Yanıtsız Bırakmayın

Instagram algoritması, gönderilerinize sadece başkalarının beğeni ve yorum yapmasındansa soru-cevap şeklindeki tartışmalardan oluşan yorumları daha çok seviyor. Bu nedenle örnek olarak bir fotoğrafçıysanız ve takipçiniz size fotoğrafı hangi makinayla çektiğinizi ya da nerede çektiğinizi sorduğunda bunu cevapsız bırakmamanız gerekiyor.

instagram yorum

Eğer gerçekten Instagram hesabınızın etkileşimini arttırmak istiyorsanız zaman ayırıp ilgilenmeniz gerekiyor. Takipçilerinizin yorumlarını takip etmek zor olsada, dönüş olarak buna değecektir. Özellikle gönderiyi paylaştıktan sonraki bir saat içerisinde gelen yorumlar ve cevaplarınız, gönderinin görünürlüğünü arttırmaktadır, sonraki yorumlar da arttırsa da yine de ilk bir saat içerisinde etkileşim sağlamak çok daha önemlidir.

Paylaşımlarınızun Etkileşim Süresi Çabuk Olmalı

Yeni bir gönderi paylaştınız ve ilk saatlerde hiç beğeni almadı, fakat ertesi gün bu gönderiniz 100 beğeni aldı. Bu gönderiniz maalesef sonrasında takipçilerinizin akışlarında ve keşfet bölümünde gözükmeyecektir. Instagram paylaşımlarınızın çabuk şekilde beğeni ve yorum gibi etkileşim alması onları öne taşıyor. Eğer bu şekilde bir takipçi kitleniz yoksa, otomatik beğeni gibi hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Etkileşimi arttırmanın bir diğer yolu ise doğru zamanda gönderi paylaşmaktan geçmektedir, eğer tüm takipçilerinizin uyuduğu bir saatte gönderi paylaşırsanız tabi ki bir etkileşim almayacaktır. Fakat takipçileriniz aktif olduğu bir saatte paylaştığınızda size beğeni ve yorum gibi dönüşler olacaktır.

En doğru zamanı, deneme yanılma yöntemiyle ya da eski gönderilerinizin aldığı etkileşimleri ve paylaşım zamanlarını göz önünde bulundurup karşılaştırarak bulabilirsiniz.

Takipçileriniz Gönderilerinizde Geçirdiği Zamanı Arttırın

Instagram’da keşfet kısmına çıkmak ya da takipçilerinizin akışında gözükmenizi sağlayan en önemli etkenlerden birisi gönderilerinizde geçirilen zamandır. İlgimizi çekmeyen bir resim ya da video olduğunda hemen kapatırız, fakat tekrar tekrar izlediğimiz, yorumlarını okuduğumuz bir gönderi bizim için önemlidir. Instagram da bunun farkında ve algoritması da bu davranışlara göre tepki vermektedir.

instagram zamanlama

Bu durumu nasıl avantaja çevirebiliriz, bu konu hakkında düşündüğümüzde. Fotoğraf paylaşımlarında birden fazla fotoğrafı aynı gönderide paylaşarak takipçilerimizin geçirdiği zamanı arttırabiliriz ya da video şeklinde paylaşım yapabiliriz. Fakat videoların belirli bir zaman sınırı mevcut bunu nasıl arttırabiliriz diye düşündüğümüzde, açıklama kısmında uzun bir ilgi çekici yazı paylaşabiliriz.

Bu konuda dikkatimizi çeken başarılı bir sayfa olan ucankusmedya instagram sayfasını inceleyebilirsiniz. Genellikle, video olarak paylaşımlar ve takipçilerin uzun süre geçirebileceği yazılar ile paylaşımlar yapılmakta. Bu şekilde hem keşfet kısmında hem de takipçilerinin gönderi akışından gösterim ve etkileşim sağlayabilmekteler.

Dikkatli Hashtag Kullanımı

Instagram ilk açıldığından beri etkileşim almak adına herkesin kullandığı bir yöntem olan hashtag’ler hâlâ geçerliliğini sürdürüyor. Ancak son günlerde hashtag kullanırken çok daha dikkatli olmalıyız. Instagram’da artık herhangi bir hashtagle ilgili görselleri görmek istemiyorum seçeneği mevcut. Örneğin bir vejetaryensanız kebap hashtag’li fotoğraflar ilginizi çekmeyebilir ve yasaklayabilirsiniz. Fakat burada ince bir durum var, eğer genel bir hashtag kullanırsak yine etkileşimiz artabilir, örneğimdeki kebap yerine yemek kullanmamız daha mantıklı olacaktır.

İlgisiz hashtagler ile aldığınız gösterimler kısa olacağından instagram’ın algoritmasında değer kaybedebilirsiniz. Örnek olarak komik yazıp eğleneceği bir şey arayan bir kişinin karşısına hüzünlü bir videoyla çıkarsanız kişi bunu hemen kapatır. Hem komik hem hüzün olarak iki tag kullanmaktansa, artık sadece videonuz komik ise komik hashtag’ını kullanarak durumu avantaja çevirebiliyoruz.

Instagram’ın Tüm Yeniliklerini Takip Edin

Instagram hemen hemen her gün kendini geliştiriyor, yeni bir özellik sunuyor ve kullanıcıların bunları denemesini istiyor. Instagram’ın ilk ortaya çıktığı günlere baktığımızda DM, video, hikayeler gibi hiçbir özelliği yoktu. Fakat şu anda baktığımızda birçok özelliği bulunuyor. Son günlerde bunlardan birisi hikayelerde gif kullanabilme özelliği, bunu kullandığımızda en azından daha önce görmeyen kişiler tekrar tekrar izleyerek nasıl yaptığımızı anlamaya çalışacaktır ve bu bize etkileşim olarak dönüş sağlayacaktır.

Son olarak, Instagram profilinizde dilediğiniz kadar takipçiniz mevcut değilse sitemizden Instagram takipçi satın al işlemi yapabilirsiniz. Doğal olarak profilinizin etkileşiminin yeterli olmadığını düşünüyorsanız yorum, beğeni ve izlenme gibi hizmetlerimiz de mevcuttur. Yazımız hakkında ya da Instagram hakkındaki tüm konularda aklınıza takılan sorularınızı yorum kısmından bize sorabilirsiniz. Görüşmek üzere 🙂

Similar Posts

10 Comments

    1. Sanırım o rastgele olarak çünkü kullanıcı deneyimi açısından önemsiz bir sıralama olduğunu düşünüyorum.

  1. Paylaştığımız gönderileri eskiye göre çok az kişi görüyor, bu çok kötü oldu. Yazıda belirttiğiniz gibi instagram hikayeleri kullanmak durumu avantaja çevirebiliyor.

  2. 2018 instagram algoritması bence rezillikten ibaret, millet para versin reklam çıksın diye bu şekilde yapıldı. Instagram kullanıcılarına sorsalar herkes eski şeklini tercih eder. Bakalım 2019 algoritması nasıl olacak, acaba 2019’da instagram kalacak mı?

  3. Kişisel profilim mevcut hikaye etkileşimini nasıl arttılabilir? Hikaye izlenmesi satın alma şansımız var mı?

  4. Facebookta yaşadıkları kaybı instagramdan telafi etmeye çalışıyorlar. Farketmişsinizdir normalden 2-3 kat daha fazla reklam çıkıyor son günlerde. Algoritma zaten başlı başına instagramın kazanması odaklı, kullanıcı deneyimi vesaire hikaye.

    1. Yeni algoritmayla resmen reklama boğulduk. Dm bile atılamayan eski instagram uygulamasını özleyen sadece ben değilim diye düşünüyorum.

  5. Gönderilerimin etkileşimleri bir anda %40-60 arası düştün ve hiç bir şekilde eski haline döndüremiyorum. Tavsiyeniz var mı

  6. merhaba
    yeni yayınladığım bir gönderi 2 -4 dk önce yayınlanmış gibi görünüyor , neden olabilir?
    tşkler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.